top of page
  • Writer's pictureMarco Tubben

AOS 6.7


Nutanix AOS 6.7 en Prism Central 2023.3 zijn beschikbaar en bevatten een uitgebreide set nieuwe functionaliteit voor het Nutanix Cloud Platform. Hieronder zal ik de meest opvallende zaken beschrijven.


Verbeterde virtualisatie mogelijkheden

Nutanix Cloud Platform bevat de ingebouwde AHV-hypervisor. Deze release bevat AHV 9, met een uitgebreide reeks nieuwe mogelijkheden:


One-Click Live-migratie tussen clusters

Live migratie tussen hosts binnen een cluster is uiteraard al mogelijk sinds 2015. Het migreren van VM's naar een ander cluster vereist ook het repliceren van de onderliggende opslag, wat een aanzienlijk grotere hoeveelheid gegevens is. Tot deze release vereiste het live migreren van VM's naar een ander cluster de configuratie van synchrone storage replicatie (meestal gebruikt voor disaster recovery via Metro Availability) tussen de twee clusters voordat de VM's konden worden gemigreerd. Met AOS 6.7 is het nu mogelijk om VM's op aanvraag live te migreren tussen clusters, zonder dat er een disaster recovery configuratie nodig is. Het platform voert automatisch alle noodzakelijke pre-checks uit en waarschuwt de gebruiker als livemigratie niet mogelijk is of als herstelactie nodig is.


Snellere livemigraties

Het proces van live migreren van VM's verloopt nu ook sneller in omgevingen met voldoende netwerkbandbreedte. Dit is vooral belangrijk bij het migreren van veel VM's tegelijk, bijvoorbeeld bij het upgraden van de onderliggende AOS-software. De tijd die nodig is om een ​​VM te migreren wordt beperkt door de hoeveelheid netwerkbandbreedte die beschikbaar is, maar ook door de CPU die nodig is om de geheugenstatus over het netwerk te sturen. Met name in omgevingen met meer dan één actieve netwerkverbinding van 10 GB, zoals dual bonded 10 GB of verbindingen met een hogere bandbreedte, zoals 25 GB, kan een enkele CPU-kern de gegevens niet snel genoeg verzenden. Met AOS 6.7 kan het VM-migratieproces multi threaded zijn over meerdere CPU-kernen en netwerkstreams, waardoor het systeem meer van de beschikbare netwerkbronnen kan gebruiken. Het resultaat is veel snellere VM-migraties.


Verbeterde Nutanix Guest Tools installatie

De Nutanix Guest Tools (NGT) worden ingezet binnen VM’s en maakt communicatie met het onderliggende Nutanix Cloud Platform mogelijk. Dit is vooral belangrijk bij het beheer, waardoor beheerders in-guest-bewerkingen kunnen uitvoeren zonder dat ze op afstand hoeven in te loggen op de VM's zelf. Om de installatie van NGT te vereenvoudigen, ondersteunt NGT nu de installatie met pakketbeheertools zonder dat SSH of WinRM in elke VM hoeft te worden geconfigureerd. Dit wordt bereikt met de introductie van installers voor Windows (exe) en Linux-distributies (deb en rpm), die kunnen worden gebruikt met tools zoals Microsoft Intune of met behulp van b.v. Ansible.


Beheren van host affinity rules en vTPM-integratie met disaster recovery

Bij een disaster is het van cruciaal belang dat VM’s snel worden hersteld om de bedrijfscontinuïteit te behouden. Dit gebeurt het meest effectief wanneer het failover-proces wordt geautomatiseerd. AOS 6.7 voegt Disaster Recovery (DR)-ondersteuning toe voor twee belangrijke functies: Host Affinity en vTPM. Hostaffiniteit zorgt ervoor dat VM’s met specifieke hostvereisten op de juiste hosts binnen een cluster worden geplaatst. Een voorbeeld hiervan is een AI-workload die gebruikmaakt van GPU's, waarbij slechts een aantal nodes in het cluster is uitgerust met NVidia GPU-kaarten. Hostaffiniteit kan worden geconfigureerd om ervoor te zorgen dat VM's die GPU-versnelling vereisen, niet worden verplaatst naar nodes zonder GPU-kaarten. vTPM, een gevirtualiseerde implementatie van de Intel Trusted Platform Module (TPM) en een vereiste voor de ondersteuning van Microsoft Windows 11, werd geïntroduceerd in de laatste AOS-release, Nutanix AOS 6.6. Vanaf AOS 6.7 blijven zowel Host Affinity Policies als vTPM behouden na een DR-failover.


Verbeterde ondersteuning Generation ID

Er zijn applicaties die de Generation-ID gebruiken om te controleren of de VM is gekloond of gedupliceerd is. Met deze release maakt AHV voor elke aangemaakte VM een Generation-ID aan. Applicaties kunnen vervolgens beslissingen nemen over hoe ze zich willen gedragen op basis van de vraag of de juiste Generation-ID aanwezig is. Een belangrijk voorbeeld zijn Windows domaincontrollers, die problemen kunnen veroorzaken als ze per ongeluk worden gekloond of teruggezet uit een snapshot. Generatie-ID is een mechanisme dat deze informatie aan een VM levert.


Snellere storage

Nutanix AOS levert enterprise-opslag voor workloads die draaien op Nutanix Cloud Platform, gebaseerd op een geavanceerde gedistribueerde systeemarchitectuur met een volledig pakket aan enterprise-functies. Deze release bouwt voort op een continue stroom van verbeteringen.


Verbeterde storage performance voor AHV

Nutanix AOS-opslag is geoptimaliseerd voor hoge prestaties. De onderliggende architectuur is op unieke wijze geoptimaliseerd om te profiteren van de voortdurende vooruitgang op het gebied van opslag technologieën, waaronder data locality, user-space I/O en AHV Turbo Mode-technologie, die meerdere I/O-wachtrijen gebruikt om het CPU-gebruik te minimaliseren. De communicatie met AOS verloopt via het iSCSI-protocol.

Deze release introduceert een snelle verbinding tussen AOS en AHV die gebruik maakt van iSER (iSCSI Extensions voor RDMA), een uitbreiding van het iSCSI-protocol via RDMA-transport (Remote Direct Memory Access). RDMA maakt gegevensoverdracht via het netwerk mogelijk via DMA-bewerkingen (Direct Memory Access) naar het doelgeheugen zonder de verwerking van de CPU('s) op dat systeem te onderbreken. Hierbij wordt niet alleen gebruik gemaakt van zero-copy om te voorkomen dat geheugen moet worden gekopieerd, het resulteert ook in een lager CPU-gebruik, waardoor een lagere latentie en een hogere opslagdoorvoer mogelijk zijn.


Optimalere opslagconfiguraties

AOS 6.7 verhoogt de opslagdichtheid aanzienlijk. Het voordeel is een lagere TCO als gevolg van een lager aantal nodes voor omgevingen met veel opslag en verbeterde ondersteuning voor toepassingen met veel opslag, zoals grote databases en datawarehouses. Nutanix-nodes kunnen nu worden geconfigureerd met maximaal 212 TB voor hybride en 216 TB voor alle Flash-configuraties, een stijging van 55% ten opzichte van eerdere AOS releases. Er worden ook meer NVMe-schijven per node ondersteund, met een maximum van 24 schijven op sommige servermodellen.


Storage Policies voor Volumes

Met de Nutanix Storage Policies-functie kunnen instellingen per VM geconfigureerd worden, waardoor het mogelijk wordt zaken als encryptie, compressie of replicatiefactor in te stellen zonder afhankelijk te zijn van de configuratie van de onderliggende container. Policies kunnen ook on-the-fly worden gewijzigd zonder dat data hoeft te worden gemigreerd. Met deze release kunnen Storage Policies nu ook worden toegepast op de Nutanix Volume Groups. Volume Groups zorgen ervoor dat AOS-opslag rechtstreeks via iSCSI kan worden aangeboden, wat gebruikelijk is bij b.v. kritische databases of fysieke hosts.



Geoptimaliseerde databaseoplossing voor een lagere TCO

De Optimized Database Solution maakt gebruik van volume groups in combinatie met het Nutanix Database Service (NDB) om opslag beschikbaar te maken voor databases. Met de Optimized Database Solution kunnen klanten databases implementeren op compute-only nodes waarop de VMware ESXi- of Nutanix AHV draaien die connectie hebben met AHV storage-only nodes.


Hybride multicloud-implementaties

Het Nutanix Cloud Platform is in staat om een cloud-operationeel model te implementeren door uit te breiden naar publieke clouds en gedistribueerde edge locaties met gecentraliseerd beheer en Self Service-activiteiten. Met deze release kunnen klanten eenvoudiger gegevens en workloads beschermen die in de cloud draaien.


NC2 Cluster Protect met Multicloud Snapshot-technologie

De Nutanix Cluster Protect - functionaliteit maakt het eenvoudig om workloads en gegevens te beschermen die draaien op Nutanix Cloud Clusters (NC2) in public clouds. Met NC2 kunnen organisaties hun omgeving uitbreiden naar public clouds met dezelfde licenties en werking als de rest van hun globale Nutanix-implementaties. NC2 wordt beheerd door dezelfde NCP-software die in het datacenter of aan de edge wordt ingezet, maar draait op bare metal-instances in de publieke cloud. NC2 levert bedrijfsfunctionaliteit en uniform beheer voor het draaien van bedrijfsapplicaties in hybride clouds.


Cluster Protect introduceert een eenvoudige en kosteneffectieve oplossing voor het beschermen van clusters die in de cloud draaien, die in geval van Availablity Zone-storing of andere ongeplande uitval snel naar een ander cluster kunnen worden verplaatst. Mogelijk gemaakt door de Nutanix Multicloud Snapshot Technology functie, waarmee AOS-snapshots rechtstreeks naar S3-compatibele objectopslag kunnen worden geschreven en later kunnen worden gerestored naar een Nutanix cluster. Wanneer Cluster Protect is ingeschakeld op een cluster, worden snapshots van clusters gerepliceerd naar AWS S3 Buckets met een Recovery Point Objective van slechts één uur, die vervolgens indien nodig naar andere clusters kunnen worden hersteld. Dit helpt de verschillen in SLA's tussen bedrijfsdatacenters en public clouds te minimaliseren.


Nutanix Cloud Cluster-integraties

Integratie met public clouddiensten en -mogelijkheden is een belangrijk onderdeel geweest van de ontwikkeling van Nutanix Cloud Clusters (NC2). In tegenstelling tot concurrerende hybride cloudproducten is NC2 ontworpen om te integreren in de bestaande publieke cloud accounts van een klant, waardoor naadloze integratie met native cloudservices mogelijk wordt. NC2 op Azure ondersteunt nu een hogere tolerantie met de Flow Gateway, waardoor meerdere gateways kunnen worden geconfigureerd om gateway errors goed af te handelen en de doorvoer te verhogen. Bovendien wordt AWS Multicast nu ondersteund via de AWS Transit Gateway, evenals AWS-security groups om NC2-clusters te beschermen op AWS VPC-niveau, clusterniveau of zelfs op individueel subnet niveau.


Uitbreiding van NCM X-Play

De Nutanix Cloud Manager (NCM) X-Play (uitgesproken als “CrossPlay”) is een eenvoudige low-code/no-code automatiseringstool waarmee u routinetaken kunt automatiseren door een trigger en een reeks acties te definiëren die worden uitgevoerd wanneer de tigger wordt gestart. Deze release introduceert een uitgebreide nieuwe reeks acties die versterken waar X-Play voor kan worden gebruikt. Naast eenvoudige VM-taken zoals “CD-ROM uitwerpen”, kan X-Play nu health checks uitvoeren, aangepaste SQL-query’s uitvoeren, queryresultaten distribueren, ticketingsystemen waarschuwen of VM’s herstellen vanaf een specifieke snapshot.


Verbetering van rapportage en planning

De Prism Central (PC) 2023.3-release wordt geleverd met tal van verbeteringen gericht op rapportage en planning. Met 1-click-rapportage kunnen onze klanten rapportage acties uitvoeren, zoals het opslaan van een volledig dashboard als rapportconfiguratie, het opslaan van widgets als report view en het downloaden en e-mailen van deze rapporten. Bovendien kunnen gebruikers nu rapportconfiguraties exporteren en importeren in een ander Prism Central instance, waardoor het delen van rapportconfiguraties tussen Prism Central Instances met één klik op de knop mogelijk wordt. Er kunnen maximaal 50 rapportconfiguraties tegelijkertijd worden geïmporteerd of geëxporteerd met behulp van een standaard RPT-bestand. Bovendien kunnen klanten nu gepland basis rapporten genereren voor kritieke waarschuwingen, playbooks en audits in PDF- of CSV-formaat.


In scenario's waarin verhogingen van het resourcegebruik vooraf worden gepland, zoals VM migraties tussen clusters, zouden algoritmen voor capaciteitsplanning deze incidentele gebeurtenissen idealiter moeten uitsluiten. Met een nieuwe verbetering van de capaciteitsplanningsfunctie kunnen gebruikers nu een periode definiëren waarin de capaciteitsplanning dergelijk gedrag negeert. Dit betekent dat de gegevens uit deze perioden geen rol spelen in de berekening voor toekomst voorspellingen.


Updates voor de gebruikerservaring (UX).

Er zijn opmerkelijke updates voor de gebruikerservaring (UX) aangebracht in Prism Central (pc). In 2022 integreerde Nutanix Cloud Manager (NCM) de voorheen afzonderlijke Intelligent Operations (voorheen Prism Pro), Self-Service (voorheen Calm), Cost Governance (voorheen Beam) en Security Central-applicaties onder de paraplu van NCM. Met de nieuwste Prism Central release zijn alle NCM-applicaties geconsolideerd onder het tabblad Cloud Manager in de App Switcher. Deze aanpak biedt gebruikers naadloze toegang tot alle NCM-apps, waardoor meerdere klikken overbodig zijn. Bovendien zijn verschillende elementen, waaronder de Prism GUI, het SaaS-portaal, support- en documentatie portal, aangepast om aan te sluiten bij de nieuwe naamgeving.


Verbeterde clusterbeheermogelijkheden via Prism Central

Prism Central (PC) centraliseert hybride multicloud-beheer, waardoor beheerders en gebruikers hun infrastructuur en applicaties in clusters eenvoudig vanaf één plek kunnen beheren. PC werkt met individuele clusters door te communiceren met de Prism Element (PE)-instance van elk cluster, die is geïntegreerd in clusterservices. Met deze release worden nu extra clusterbeheermogelijkheden op de PC ondersteund waarvoor voorheen inloggen op PE noodzakelijk was. Node kunnen nu met PC aan clusters worden toegevoegd of daaruit worden verwijderd, waardoor het schalen verder wordt vereenvoudigd, vooral bij sterk gedistribueerde hybride multicloud-implementaties. Er zijn ook nieuwe storage widgets in PC geïntroduceerd, waaronder de widget voor het storageoverzicht, waarmee gebruikers informatie over het gebruik en de resilliency kunnen bekijken van alle clusters die door PC worden beheerd. Er zijn ook widgets voor de Recycle bin en Rebuild reservations toegevoegd, waardoor beheerders extra controle krijgen over de onderliggende storage acties vanaf PC. Deze widgets kunnen nu ook worden gebruikt om aangepaste dashboards te maken.


Vereenvoudigde scale-out voor Prism Central

Naarmate de implementatie groter wordt, nemen de behoeften aan Prism Central (PC) dienovereenkomstig toe. Net als AOS is PC ontworpen met het oog op schaalbaarheid, zodat klanten kunnen beginnen met wat ze vandaag nodig hebben en de omgeving kunnen uitbreiden naarmate hun behoefte toeneemt. In grote bedrijfsomgevingen is het niet ongebruikelijk om meerdere PC instances op één beheercluster te hosten. Klanten kunnen deze instances nu uitbreiden met een nieuwe, vereenvoudigde workflow.


Gecentraliseerd netwerkbeheer

Hybride multicloud-netwerkbeheer verhuist ook naar PC. Gecentraliseerd netwerkbeheer vereenvoudigt de werkzaamheden voor netwerk- en beveiligings teams en creëert de basis voor geavanceerde netwerkmogelijkheden die cruciaal zijn voor hybride multicloud-operaties. Met deze release is de Netwerk Controller die zich op PC bevindt nu efficiënter vanuit CPU- en geheugenperspectief, inzetbaar op kleine, grote en extra grote PC-typen, en kan hij naast VPC-subnetten ook VLAN-subnetten ondersteunen. Het is nu ook in staat netwerkverkeer te mirroren vanuit Prism Central, waardoor de integratie met netwerkapplicaties van derden wordt vereenvoudigd.

107 views0 comments

Recent Posts

See All

Nutanix Files Share protection

Het was al enige tijd mogelijk om de Nutanix Files servers te beschermen middels DR. Zie hiervoor mijn eerdere blog over Nutanis Files DR Sinds versie 4.0 is deze functionaliteit uitgebreid. Het is nu

bottom of page